mobile logo

“Goede service betekend trouwe klanten”

Voorkom problemen met uw accu met deze tips

Inmiddels hebben we al een tijdje te maken met nachtvorst. Wanneer het koud is dient u extra rekening te houden met uw accu. Met aanhoudende lage temperaturen kan de accu namelijk wel wat extra aandacht gebruiken. Voorkom problemen met uw accu met deze tips.

Waarom heeft een accu minder capaciteit als het koud is?

Bij lage temperaturen vermindert de startcapaciteit van een accu. Onder normale temperaturen heeft de accu 100% capaciteit en werkt deze volledig.  De capaciteit van de accu daalt altijd wanneer de temperatuur ook lager wordt. Dit kan wel tot 40% zijn, waardoor de auto niet meer op kan starten. Hoe komt dit? De weerstand in de accu wordt verhoogd en het chemische proces wordt vertraagt. De capaciteit van de accu wordt dus minder. Tegelijkertijd moet de accu juist harder werken als het koud is. Niet gek dus, dat accu’s meer moeite hebben met opstarten in de winter.

Tip 1: wees voorbereid op de kou

Voorbereid zijn op de kou kan onder andere zijn door een reserveaccu en startkabels mee te nemen in uw auto. Indiende huidige accu het begeeft kunt u altijd de auto starten met de tweede accu.

Tip 2: controleer uw accu regelmatig

Controleer uw accu regelmatig. Hoe kunt u een slecht functionerende accu herkennen? Aan een langzamer draaiend startmotorgeluid. Doordat bij koude temperaturen de capaciteit van de accu daalt heeft de accu soms maar net genoeg vermogen om de motor rond te laten gaan. Mocht u nou twijfelen over de signalen van aftakeling? Dan is het nooit verkeerd om de accu te (laten) controleren. Dat kunt bij ons laten doen in de garage. Rijdt even langs en dan doen we dit voor u met een accu-check! U kunt dit ook zelf doen met een multimeter: als het goed is ligt de spanning rond de 14 volt als de motor draait. Meet u de spanning lager? Dan kunnen er ook problemen met de dynamo zijn. Laat uw accu dan controleren in de werkplaats met een accu-check.

Tip 3: onderhoud de accu

Een accu moet ook goed onderhouden worden. Een vervuilde accu kan namelijk de geleiding van stroom vertragen. De accu moet goed schoon gehouden worden. De gemiddelde levensduur van een accu zit op 4 tot 5 jaar. Door hem goed schoon en droog houden kunt u de levensduur van de accu verlengen. De meeste accu’s zijn tegenwoordig loodaccu’s en daarmee verder onderhoudsvrij.

Tip 4: vermijd korte afstanden

Rij regelmatig langere afstanden, dan kan de accu goed opladen! Dit proces start na afstanden vanaf 25 kilometer, zonder tussendoor veel te stoppen. Als u alleen maar korte afstanden rijdt en de auto maar kort in gebruik is komt de accu niet op bedrijfstemperatuur en laadt de accu nog niet of beperkt op. Zo gaat de accu langzaam leeg. Wanneer de accu is opgewarmd laadt de accu via de dynamo bij.

Tip 5: laad de accu op

Wist u dat u de accu handmatig kunt opladen? Dat is handig wanneer de auto langer dan een maand niet gebruikt wordt. U kunt dit doen met een druppellader of onderhoudslader. Het opladen houdt de accu actief, volgeladen en onderhouden en dit voorkomt dat de accu leegloopt en vervangen moet worden.

Bent u na het lezen van deze tips toch niet helemaal zeker over de staat van de accu? Laat hem controleren tijdens een accu-check bij Autogarage Hoekstra in Hilaard.

Belangrijk!

Ontvang per mail uw APK-reminder
Bandenservice
Montage + balanceren maar 18,- excl. BTW
Servicebeurt nodig?
Gaat u voor de kleine of grote servicebeurt?
Gevalletje schade?
Ook autoschade pakken wij grondig aan